Lääkehuollon automaatio tulevaisuuden työjuhdaksi

 
inhimillinensairaala_proviisori.jpg
 

Suomeen on rakennettu ja rakenteilla useita sairaaloita ja sairaala-apteekkeja. Edellinen sairaaloiden rakennusbuumi oli 50 vuotta sitten ja tilat ovatkin tulleet luonnollisen elinkaarensa päähän. Näin on käynyt myös Lapin keskussairaalan sairaala-apteekille.

Uudistetuissa sairaala-apteekeissa lääkehuoltoa on tehostettu automaation avulla. Yksinkertaisia toistuvia työvaiheita on siirretty automaattien tehtäviksi. Automaatit selviytyvät niistä nopeammin ja virheettömämmin kuin ihmiset. Tällöin osastot saavat tilaamansa lääkkeet entistä varmemmin ajatuksella – oikea lääke oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

 
IMG_20190807_101758_resized_20190807_101830506.jpg

Tulevaisuuden tilat

Tulevaisuuden toiminnot.
Ja automatiikka.

 Samalla sairaala-apteekissa tehtävä työ muuttuu mielekkäämmäksi. Yksitoikkoinen fyysinen rasitus vähenee ja työkyky säilyy pidempään. Ihmisten työvoimaa vapautuu sellaisiin tehtäviin, jotka pitkässä juoksussa ovat mielekkäämpiä, koulutusta vastaavia ja vaihtelevampia. Väestön ikääntyessä työtätekeviä ihmisiä tarvitaan ja automaatio on hyvä keino helpottaa tulevaa työvoimapulaa.

Mitä teknologiaa sitten sairaala-apteekeissa voi olla? Uudistetuissa sairaala-apteekeissa on kivijalka-apteekeissa nähtyjä varastoautomaatteja ja esimerkiksi kaupoissa nähtyjä putkipostipäätteitä. Lisäksi on erikoisempaa automaatiota, kuten älylääkekaappeja, antibioottien laimennusrobotteja ja infuusionestelaatikoiden purkuautomaatteja. Erilaisten laitteiden valikoima on suuri.

Sopivasti automaatiota ja uusia toimintatapoja tuomalla tavoitteenamme on saada potilaan lääkehoito turvallisemmaksi, sairaalan lääkelogistiikka taloudellisemmaksi ja henkilökunta voimaan paremmin.

Päivi Sova
Laajennushankkeen proviisori, joka vastaa sairaala-apteekin suunnittelusta.Jenny Työ